
Yayınlar.
Danıştayın 24.06.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan E:2020/9 K:2020/2 sayılı Kararı’nda, bölge idare mahkemesi dava daireleri arasındaki karar aykırılığının giderilmesi istemi değerlendirilmiş
more than knowledge
2020-2
5/7/2020
Basılı Kitaplar ile Dönemlik Yayınlarda KDV İstisnası Uygulaması

Kitap ve Süreli Yayınlarda KDV İstisnasında Son Durum
Şubat ayı kitapçılar ve kitapseverler için farklı başladı. Basılı kitap ve süreli yayınlar için KDV istisnası getirildi ama zorlu yoldan...
7161 sayılı Kanun ile KDV Kanununun 13. maddesine (n) bendi eklenerek Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi katma değer vergisinden istisna olması düzenlendi. Ancak bu düzenleme uygulamada çeşitli sıkıntılara neden oldu
Sonrasında 7166 sayılı Kanunla söz konusu Kanun maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle basılı kitaplarla süreli yayınlara yönelik olarak KDV istisnası yeniden düzenlendi.
İlk Düzenleme Ne Getiriyordu?
Düzenlemenin ilk halinde nihai tüketiciye teslim aşamasında istisna tanınmamış durumdaydı. Yasal düzenlemeden sadece sertifika sahibi yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınlar tesliminin KDV'den istisna edildiği anlaşılmaktaydı. Bu durumda, kitapların üretim ve satış kanallarında bulunanlarca yapılan teslimler kapsama dahil değildi. Örneğin dağıtıcıların ya da kitapevlerinin veya internet üzerinden kitap ya da süreli yayınları teslim edenlerin eskiden olduğu gibi katma değer vergisi hesaplamaları gerekmekteydi.
Ayrıca yapılan düzenleme KDV Kanununun 13. maddesinde düzenlendiğinden istisna uygulamasında, 2004/8127 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 100 TL'lik alt sınır belirlenmişti. Buna göre, sertifikalı yayıncıların yapacakları kitap ve süreli yayın teslimlerinin istisna kapsamına girmesi için toplam tutarın KDV hariç 100 TL'nin üzerinde olması gerekmekteydi. Aksi halde istisna uygulanmayacaktı.
7166 Sayılı Kanunla İstisna Yeniden Düzenlendi
Sonrasında, 22 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7166 sayılı Kanunla KDV Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde değişiklik yapılarak 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi katma değer vergisinden istisna olacağı hükme bağlandı. Ayrıca istisna hükmünün düzenlendiği KDV Kanunu’nun 13. maddesindeki istisnalara ilişkin olarak belirlenen 100 TL tutarındaki istisna alt sınırının, basılı kitap ve süreli yayınlara ilişkin istisna uygulamasında dikkate alınmayacağı belirlendi.
Buna göre, istisna uygulaması basılı kitap ve süreli yayınların üretim ve tedarik zincirinin her aşamasında geçerli olacaktır. Böylece nihai tüketici söz konusu malları katma değer vergisi ödemeksizin satın alabilecektir. Yapılan düzenleme ile;
Basılı kitap ve süreli yayınların satışını gerçekleştiren işletmenin yayıncılık sertifikasına sahip olup olmaması,
Satılan kitabın veya süreli yayının yayıncının kendisine veya başkasına ait olması,
Satışın perakende veya toptan olması,
Satışın yayıncı, dağıtıcı veya bayi tarafından yapılması,
Satışın “al-sat” veya “ürettikten sonra sat” şeklinde yapılması
hususlarının istisna uygulamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Diğer yandan söz konusu istisna tam istisna kapsamında olduğundan, KDV Kanununun 32. maddesi uyarınca, istisna edilmiş olan işlemlerle ilgili yüklenilen katma değer vergisi, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirilecektir. Vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde ise, indirilemeyen katma değer vergisi, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iade olunacaktır.
7166 sayılı Kanun ile KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (n) bendi değiştirilerek basılı kitap ve süreli yayınlara yönelik istisna yeniden düzenledi. Böylelikle, kitapseverlerin vergisiz şekilde kitaplara ve süreli yayınlara ulaşması sağlandı.
Article 13 (n) of the VAT Law was amended by Law No. 7166. So VAT exemption for printed books and periodicals was introduced. In this way, book lovers were allowed to reach books and periodicals without tax.